Izbor odgovarajućih auto i moto guma

Izbor odgovarajućih guma za vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi vaša bezbjednost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor i treba dobro razmisliti prije kupovine. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini.

Kada zamjeniti gumu?

Po zakonima većine evropskih zemalja gume su istrošene kada preostali dio gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6mm (kod nas još uvek 1mm). Da bi pomogli vozačima da uoče da su gume istrošene proizvođači unutar gazećeg sloja utiskuju indikator istrošenosti koji postaje vidljiv kada se šara istroši.

Iako je zakonski minimum u EU 1,6mm testovi pokazuju da je guma sa dubinom šare 3mm daleko sigurnija. Prema tome, zamjenite gume kada dubina šare padne na 3mm!

Vodite računa o zakonskom minimumu jer možete platiti kaznu, a u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajući zavod može odbiti da plati štetu. Gubitak svojstava gume usled istrošenosti posebno je izražen na kiši i snijegu. Sa istrošenim gumama na snijegu ste u velikoj opasnosti.

Koliko guma vam treba?

Samo jedna guma?

Ako je šara na vašoj gumi malo istrošena, a pretrpela je takva oštećenja da ne može da se popravi, trebalo bi da je zamjenite novom. Izaberite gumu istog proizvođača, istu šaru, dimenzije i brzinske indekse. Možda će to biti skuplje, ali nemojte na tome štedeti jer gume moraju biti iste.

Dvije gume?

Ako su šare na dvije gume malo istrošene, a vi treba da zamjenite druge dvje zato što su oštećene ili istrošene, zamenite ih sličnim gumama. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamjenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.

Sve četiri gume?

Ako imate sreće da su vam se sve četiri gume jednako istrošile zamjenite sve četiri odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili zamjenite ih istim takvim novim gumama.

Koja je odgovarajuća dimenzija?

Najjednostavnije je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno videti oznaku dimenzije na gumi i kupiti iste takve.

Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu morate biti sigurni da će moći da izdrži opterećenje. Indeks opterećenja u oznaci gume će vam to pokazati.

Maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju pokazujeindeks brzine. Za vožnju po našim putevima sasvim je dovoljno imati gume sa brzinskim indeksom V jer nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h. Ako idete u inostranstvo u zemlje koje imaju bolje puteve moraćete da se pridržavate uputstava proizvođača.

Ali ako ste kupili polovna kola ne možete biti sigurni da je prethodni vlasnik montirao odgovarajuću gumu. Pogledajte u priručnik koji ide uz automobil koja je prava dimenzija.

Ljetnja, zimska ili guma za sve sezone?

Željeli bismo da vam preporučimo ono što je za vas najbolje, a u krajnjoj liniji i najisplativije – 4 ljetnje ljeti i 4 zimske zimi, ali stanje u novčanicima većine naših vozača je takvo da ne bi mogli izdržati ove troškove.

Razlike u klimatskim uslovima utiču na izbor guma. Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite ljetnje gume preko cjele godine, performanse guma biće najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snijegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga možete proći sa ljetnjim gumama sa neistrošenom šarom. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snjega i leda već zato što letnje gume gube svojstva kad temperatura padne ispod +7°C. U krajevima gde su zime blage, a temperatura rjetko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.mada nas savjet je  da takva guma sa oznakom ALL-season na nasim terenima ne SMATRATE ZIMSKOM

Koliko kilometara prelazite?

Ako prelazite 5000 km godišnje, vozite po gradu i nikada niste vozili brže od 160 km/h standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta biće verovatno sasvim dobar izbor.
Ako imate najmeru da prodate auto sigurno vam neće trebati skupa premium brand guma koja prelazi više od 100 000 km.

Performanse guma

Prema performansama gume se dele uglavnom na tri tipa:

  1. Standardne – rade se u brzinskim indeksima S,T,(H) i prečnicima od 13”-15”
  2. Gume visokih performansi (High performance – HP) – rade se u brzinskim indeksima H,V,(W) i prečnicima od 15”-17”
  3. Gume ultra visokih performansi (Ultra high performance – UHP) – rade se u brzinskim indeksima W, Z i ZR i prečnicima od 16”-20”

Nivo kvaliteta guma

Ne treba mješati performanse i nivo kvaliteta. U okviru svakog od tri tipa guma postoje različiti nivoi kvaliteta od najnižeg do najvišeg kvaliteta. Na primer, gume visokih performansi proizvode i Tigar i Michelin, ali je kvalitet Michelinovih guma daleko viši.

Brandovi koji se izdvajaju najvišim kvalitetom  (premium brandovi) su: Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Continental i Dunlop.

Gume srednjeg nivoa kvaliteta čine najširu grupu. Svaki premium brand ima u vlasništvu brand srednjeg kvaliteta: Michelin – BF Goodrich, Bridgestone – Firestone
Good Year – Fulda itd.

Vodeći proizvođači imaju u svom vlasništvu i brandove iz segmenta nižeg kvaliteta: Good Year – Debica, Bridgestone – Dayton itd.

I u okviru guma srednje i niže klase postoje podjele na višu i nižu srednju odnosno nižu klasu, ali jasne granice se ne mogu povući. Ako ne možete ni po čemu da ih razlikujete cjena će vam pokazati gde pripadaju.

Rezultati testova

Rezultati testova koje sprovode auto magazini mogu biti odlučujući faktor za bizbor gume. ADAC motorwelt je najpoznatiji i najčitaniji auto magazin na svetu. Poznat je po savjesnosti i nezavisnosti programa za testiranje koje sprovodi tim profesionalaca. Testovi ostalih njemačkih magazina kao što su Auto Bild, Auto motor und sport, Test stiftung warentest itd. po objektivnosti ne zaostaju mnogo. Kada nekoliko magazina da najvišu ocjenu nekoj gumi budite sigurni da nećete pogrješiti ako je izaberete za svoj automobil.

Pitajte vulkanizera

Videli ste koliko faktora utiče na izbor prave gume i da nije nimalo jednostavno izabrati. Savjeti koje ste pročitali mogu vam koristiti, ali ništa ne može zamjeniti savjet iskusnog i dobronamjernog vulkanizera u koga imate poverenje. Dobar vulkanizer je onaj koji će vam uvjek biti na raspolaganju da vam da dobar savet.
Ne zaboravite: Pitajte vašeg vulkanizera!