Kriteriji kvalitete izdržljivosti gume

Pristup 3/15/50 odražava različite brojeve kriterija izdržljivosti na koje su gume ispitane.
3 – Broj kriterija izdržljivosti ispitanih prema EU sustavu za oznake gume
15 – Prosječan broj kriterija izdržljivosti procijenjenih prema neovisnom ispitivanju najboljih europskih automobilskih organizacija i publikacija
50 – Broj testova kojima se ispituje svaki novi dizajn gume
A)15-Kriterija izdrzljivosti:
1)Moć prianjanja u zavojima
Definicija Koliko dobro guma prianja prilikom ulaska u zavoje sto je vrlo vazno kad vozite po cesti s puno zavoja(krivina)
2)Otpor kotrljanju
Definicija Koliko lako se guma kotrlja po površini jer manje se goriva(energije) potrosi sto je otpor manji.
3)Izdržljivost
Definicija Općeniti pojam koji opisuje kočenje, ubrzanje, upravljivost i vuču vozila ili gume sto je uvijek vazno.
4)Upravljivost
Definicija Kako vaša guma odgovara na upravljanje i kočenje i uvijek je vazno.
5)Otpornost na akvaplaning
Definicija Sposobnost gume da raspršuje vodu i zadrži prianjanje na mokrim cestama, sto je jako vazno kad vozite po kisi il mokrim cestama.
6)Gume RunOnFlat

Definicija Guma koja vam omogućuje nastavak vožnje nakon što guma pukne ili se isprazni do 80 km uz maksimalnu brzinu 80 km/h. Kada guma pukne ili se isprazni i trebate nastaviti
voziti do sigurnog mjesta za mijenjanje gume.
7)Prianjanje na vlažnim podlogama
Definicija Moć prianjanja i zaustavljanja gume na vlažnoj površini.vazno za upravljanje, zaustavljanje i sveukupnu kontrolu vozila.
8)Prianjanje na suhom
Definicija Moć prianjanja i zaustavljanja gume na suhoj površini. Za upravljanje, zaustavljanje i sveukupnu kontrolu vozila
9)Udobnost
Definicija Sposobnost gume da apsorbira udarce s neravnina i drugih nepravilnosti na cesti. Kada želite osjetiti automobil, a ne neravnine na cesti.
10)Buka
Definicija Buka izvana koju guma proizvodi doprinosi onečišćenju bukom u okolini. Guma koja proizvodi nisku unutrašnju buku doprinosi tome da u vozilu bude tiše. Kada želite tiše putovanje za sebe i one oko sebe.
11)Zaustavni put
Definicija Udaljenost koja je potrebna da se vozilo u potpunosti zaustavi nakon pritiska kočnice.vrlo vazno na svim cestovnim povrsinama.
12)Kilometraža
Definicija Pokazatelj vremena upotrebljivosti gume. Guma „velike kilometraže“ obično je dugotrajna.

B)3 – Broj kriterija izdržljivosti ispitanih prema EU sustavu za oznake gume

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom utjecaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu guma glede prianjanja na mokrim cestama, potrošnje goriva i razine buke. Pomoću donjih poveznica saznajte više.

Gdje se nalazi EU oznaka gume?
Od studenog 2012. sve nove gume moraju imati naljepnicu EU oznake gume. Ako ne možete pronaći oznaku na gumi, trebali biste pitati prodavača jer je dužan dati takvu informaciju. EU ocjene za svaku gumu prikazane su i na našoj internetskoj stranici.

Web mjesto Europske komisije o uredbama za označavanje guma

Učinkovita potrošnja goriva
Prianjanje na vlažnim podlogama
Buka

Jeste li znali da na gume otpada do 20 % potrošnje goriva vozila? Izborom guma s visokim indeksom učinkovite potrošnja goriva dobit ćete više kilometara iz svojeg spremnika s manje emisija CO2. .
Kako guma štedi gorivo?
Jednostavno rečeno, gume koje štede gorivo trebaju manje energije za okretanje. Guma koja se lako kotrlja treba manje goriva budući da se na trenje i grijanje troši manje energije. Možda ste čuli za gume s niskim otporom kotrljanju, što u biti znači to isto.
Kako se ocjenjuje učinkovita potrošnja goriva?
Učinkovita potrošnja goriva ocjenjuje se od A do G na skali u boji. A (zeleno) = najviša ocjena učinkovite potrošnje goriva G (crvena) =najniža ocjena učinkovite potrošnje goriva Oznaka D ne koristi se za putnička vozila.
Značenje ocjena
Razlika između ocjena A i G može značiti smanjenje potrošnje goriva i do 7,5 %. Drugim riječima, odabirom gume s oznakom A umjesto s oznakom G možete uštedjeti više od 6 litara goriva na svakih 1000 kilometara.* Uz prosječnu cijenu benzina od 1,50 eura po litri, dobiva se ušteda troškova za više od 300 € u vijeku trajanja gume.* Ne zaboravite, smanjit ćete i utjecaj na okoliš!
*Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km
Što još utječe na učinkovitu potrošnju goriva?
Za optimalnu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Manji tlak zraka u gumama povećava otpor kotrljanju i utječe na učinkovitost prianjanja na vlažnim podlogama. Težina vozila i vaš osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili „eko vožnja“ može značajno smanjiti potrošnju goriva.
*Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km
Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određenu liniju/veličinu gume mogu varirati.

C)50 – Broj testova kojima ispituje svaki novi dizajn gume

Naši klijenti su nam važni. Želimo da svaki kupac guma s povjerenjem uzme njihovu izdržljivost zdravo za gotovo. Želimo da svaki proizvod opravda standarde ili ono sto je utisnuto na samoj gumi. Zbog toga svaka nova guma bi trebala proci kroz najmanje 50 strogih testova radi procjene ključnih kriterija izdržljivosti.

Konstruktori bi trebali ispitat svaki novi dizajn gume na više od 50 kriterija izdržljivosti.
Oni uključuju:
Upravljivost na mokrom
Kočenje na mokrom
Upravljivost na suhom
Kočenje na suhom
Moć prianjanja u zavojima
Izdržljivost
Unutrašnja buka
Buka izvana
Akvaplaning u zavojima
Akvaplaning u vožnji ravno naprijed
Vuča na mokrom
Stabilnost pri velikoj brzini
Otpor kotrljanju
Kilometraža
I mnogo više…

Sve zimske gume trebale bi biti ispitane na specifične faktore izdržljivosti uključujući:
Vuča na ledu
Kočenje na ledu
Upravljivost na ledu
Vuča na snijegu
Kočenje na snijegu
Upravljivost na snijegu
Uspon uzbrdo
I još mnogo više …

Razumijemo da se vrlo tesko odluciti za koju gumu.Nadamo se da smo vam malo pojasnili oko guma i nasta treba obratit paznju.Postoje nekoliko firmi koji prave testove raznih proizvodjaca.Mozete pogledat recimo ADAC il pogledat na nekom od foruma.Ili jednostavno upitat svog servisera kod kojeg odrzavate ispravnost i zamjenu guma.
Sretan put zeli vam Cavallino.