Mali trikovi za manju potrošnju goriva

Nije važno gdje živite i kakav auto vozite, iz svakoga rezervoara za gorivo uvijek možete istisnuti još koji kilometar. Ako dobijete kilometar ili dva po litri goriva, skupit će se.

Sljedećih 12 savjeta za uštedu na gorivu sigurno će pomoći da vaše vozilo bude ekonomičnije. Uštedjet ćete dakle novac, a istodobno smanjiti emisiju CO2 u okoliš. Sa svakim savjetom malo ćete povećati broj prijeđenih kilometara po spremniku goriva; ako udružite više njih, razlika će biti osjetna.

Pomislite na koristi koje će vaši napori za manju potrošnju goriva donijeti našemu planetu i budućim generacijama.

Usporite

Jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina smanjenja potrošnje goriva sporija vožnja. Što je veća brzina, veća je i potrošnja goriva Ako npr. povećate brzinu s 40 km/h na 80 km/h, time ćete gotovo udvostručiti potrošnju. Naravno da i prevelika i premala brzina uzrokuju veću potrošnju u l/100 km. Optimalna je potrošnja goriva kod brzine između 50km/h i 70km/h*.

* Izvor: Elsevier, ispitivanja prijevozništva

Promijenite način vožnje

Fuel saving 2

Ako sporo ubrzavate i oprezno mijenjate stupnjeve prijenosa, možete uštedjeti puno goriva. Unaprijed razmislite kad ćete se zaustaviti pa nećete trebati naglo kočiti, gledajte daleko naprijed na cestu i ako vidite da promet na raskrižju stoji, spustite nogu s papučice za gas i se polako se približavajte raskrižju. Kod agresivne vožnje, kao što je npr. gas do daske, a zatim naglo kočenje, potrošit ćete čak 20% više goriva nego kod smirene vožnje*.

* Izvor: Agencija za okoliš SAD (EPA)

Vozite u što višem stupnju prijenosa

Use the highest possible gear

Automobili so tako zasnovani da treba početi u najnižem stupnju prijenosa jer je tu snaga motora najveća, a kad postignemo određenu brzinu, vožnjom u najvišem mogućem stupnju prijenosa sigurno ćemo smanjiti potrošnju goriva. Ako se u niskom stupnju prijenosa vozimo naokolo, možemo puno povećati potrošnju goriva. Ako je sigurno, uvijek pokušajte pomaknuti u viši stupanj prijenosa.

Promišljena uporaba tempomata

Selective cruise control

Uporabom tempomata možete smanjiti potrošnju goriva jer tako zadržavate ravnomjernu brzinu na ravnim cestama i po nizbrdici. Ako kod vožnje po uzbrdici budete upotrebljavali tempomat, on će tjerati vozilo na veću brzinu da zadrži podešenu brzinu, a time će se povećati potrošnja goriva.

Klimatski uređaj upotrebljavajte umjereno.

Fuel saving 5

Klimatski uređaj dodatno je opterećenje za motor automobila pa mu je potrebno više goriva. Bez uporabe klimatskog uređaja potrošnja goriva niža je do 3%*. Razmislile zar ne biste radije isključili klimu kada vam vanjske temperature to dopuštaju, osobito zimi. Kod vrlo spore vožnje ili dok mirujete, otvorite prozore i otvore za zrak te uživajte u laganom strujanju zraka.

* Izvor: Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju (u sklopu Ministarstva energetike SAD)

Izbjegavajte prazni hod motora

Fuel saving 6

Kad je vozilo u praznom hodu, miruje, a gorivo ipak troši, što znači nula kilometara po litri. Ako motor ugasite dok čekate, a kad želite krenuti, ponovno ga upalite, potrošit ćete manje goriva nego ako ga ostavite da radi u praznom hodu dok auto stoji na mjestu.

Odstranite nepotreban teret

Fuel saving 7

Što je vozilo teže, više mu je energije potrebno za kretanje, zato prevoženje nepotrebnih tereta znači veću potrošnju goriva. Za svakih 50 kilograma dodatnoga tereta potrošnja goriva poveća se za 1–2%. Dobro promislite što vam je uistinu potrebno u automobilu, a sve ostalo maknite.

* Izvor: Agencija za okoliš SAD (EPA)

Povećajte aerodinamičnost vašega vozila razumnom uporabom krovnog prtljažnika

Fuel saving 8

Prtljažnici i nosači na krovu automobila negativno utječu na njegovu aerodinamičnost. Povećavaju aerodinamični otpor i time čak 5% potrošnju goriva. Prtljažnik ili nosač montirajte na krov automobila tek kad vam bude uistinu potreban, a nakon uporabe odmah ga skinite.

* Izvor: Agencija za okoliš SAD (EPA)

Držite zatvorene prozore

Keep the windows closed

Otvoreni prozori i krov stvaraju aerodinamični otpor, koji usporava vozilo. Da bismo očuvali željenu brzinu, potrebno nam je više energije, zato trošimo više goriva. Učinkovitost potrošnje goriva možete jednostavno povećati tako da zatvorite prozore i krov automobila.

Održavajte svoj automobil na odgovarajući način

Maintain your car properly

Pobrinite se za dobro održavanje i redovite servisne preglede svojega automobila pa će dati najviše od sebe. Prljave svjećice, nečist zračni filter ili začepljen uljni filter povećavaju potrošnju goriva. Redovita zamjena ulja također je važna za učinkovitu potrošnju goriva. Dobro održavan motor čak do 4% povećava uštedu na gorivu.

* Izvor: Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC

Pobrinite se da gume sve vrijeme imaju stalan tlak zraka.

Keep your tires properly inflated

Gume s preniskim tlakom zraka imaju veći otpor kotrljanja i za kotrljanje im je potrebno više energije, a to znači veću potrošnju goriva. Iz gume na naplatku vrlo sporo izlazi zrak, zato treba redovito provjeravati tlak i pobrinuti se da bude sve vrijeme u skladu s preporukama proizvođača vozila o tlaku zraka u gumama. Ako u gumama imate odgovarajući tlak zraka, možete uštedjeti do 5%* goriva. Gume s odgovarajućim tlakom zraka ujedno su sigurnije i dulje upotrebljive.

* Izvor: Agencija za okoliš SAD (EPA)

Montirajte gume za odgovarajucu sezonu na svoje vozilo

Put Goodyear EfficientGrip tires on your car

Gume imaju velik utjecaj na otpor kotrljanja vašega vozila. Ako izaberete gume s novijom tehnologijom i gumu za odgovarajucu sezonu(ljetna ili zimska) otpor kotrljanja možete osjetno smanjiti. Što manje energije vaš motor troši uzalud, manje goriva troši. To je bolje za okoliš, a vi ćete manje potrošiti za gorivo. S kvalitetnijim gumama možete uštedjeti čak __% goriva.

Nova guma smanjuje potrošnju goriva

Uz novu gumu koja je napravljena na novijoj tehnologiji – s punim rezervoarom stići ćete dalje. Njezina je tajna posebna smjesa gaznoga sloja na osnovi silike i jedinstvena struktura koja smanjuje otpor kotrljanja a sve to omogućuje manju potrošnju goriva. Cavallino se brine za vasu sigurnost.