Manjak guma na tržištu

Prije godinu dana u celom svjetu je toliko naglo opala potražnja za novim automobilima, da su mnogi auto giganti privremeno zaustavili proizvodnju. Pad proizvodnje automobila je povukao i proizvodnju auto djelova, među kojima se značajno smanjio i broj proizvedenih guma. A pošto je pre godinu dana na tržištu guma bio pravi praznik  jer su se gume odlično prodavale, trgovci su napunili svoja skladišta robom koje je išla.

Zbog toga su prodavci imali zadatak da brže smanje zalihe u skladištima, a fabrike, koje praktično nisu dobijale zahteve, bile su prinuđene da smanje, proizvodnju guma. Svoj doprinos u vrijeme deficita guma dao je i  slab rod kaučuka koji je osnovna sirovina u proizvodnji guma.

Kako predviđaju stručnjaci, u ovoj sezoni Evropi će nedostajati nekoliko miliona guma. Manjak će se pre svega osjetiti u segmentu komercijalnih vozila koji će morati da se orijentiše na protektiranje guma.

Ako pred nastupajuću zimu uspijete da riješite problem zimskih guma, ne nadajte se da ćete biti mirni na proljeće kada se očekuje osjetno povećanje cjena ljetnjih guma. Ovaj rijedak slučaj na tržištu guma, da tražnja duže vremena premašuje ponudu, će se nastaviti i sledeće sezone