Minus sizing ( uže gume i felge zimi)

Za povećanje prečnika guma i felgi mnogi su već čuli (plus koncept), ali za minus koncept malo ko zna. Plus koncept (plus sizing ili up-stepping) je jedan od načina da se poboljšaju vozne karakteristike i izgled automobila montiranjem širih guma nižeg profila na felge istog ili većeg prečnika pri čemu ukupan prečnik gume mora ostati približno isti. Kako to izgleda može se videti na slici:

Obično se u ljetnjem periodu unutrašnji prečnik gume i felge povećava za 1,2,3 ili više inča. Kada dođe zima niskoprofilne gume se ne ponašaju sjajno u dubokom snjegu tako da se često zamenjuju užim gumama manjeg unutrašnjeg prečnika. Ovo je obratan koncept u odnosu na plus sizing i, shodno tome, zove se minus koncept ili minus sizing (minus sajzing). Umesto s ljeva na desno sliku treba gledati s desna na ljevo, 17”, 16”, 15”.

Šta se postiže minus sajzingom?

Pored prednosti koje uža guma pokazuje u dubokom snjegu ne treba zaboraviti i ekonomski momenat. Minus sajzing je popularan prilikom kupovine zimskih guma jer mnogo je jeftinije kupiti zimsku gumu od 15” nego od 17”. Isto se odnosi i na felge.

Skupocene alu felge su zimi izložene uticaju soli kojom se posipaju putevi. Jedan od načina da se alu felge sačuvaju je njihova zamjena čeličnim felgama u toku zime. To je dodatna ušteda jer su čelične felge daleko jeftinije od alu felgi.
Kada se traži najekonomičnije rješenje onda su to dva seta guma sa felgama, ljetnji sa alu felgama i zimski s čeličnim. Nije potrebno menjati gume u proljeće i na jesen već samo zamjenjivati kompletne setove.

Osim toga, viši bočni zidovi i manji prečnik točkova čine ih otpornijim na rizike na putevima zimi i na rupe na kolovozu koje se pojavljuju u rano proljeće.

Za pronalaženje odgovarajuće dimenzije za plus ili minus sajzing posjetite Tyre size calculator.