O naplatcima (felgama)

Prednosti aluminijskih naplataka

Iako većina kupaca odabire aluminijske naplatke zbog ljepote, postoje puno važnije prednosti:

Smanjena neogibljena težina: Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje utječu na stabilnost vozila. Neogibljena težina je onaj dio vozila koji nije podržan ovjesom (npr. gume, naplaci, kočnice) i zbog toga je najizloženiji neravninama na cesti i silama u zavoju. Smanjenjem neogibljenih težina putem aluminijskih naplataka osigurava se preciznije upravljanje i poboljšano ponašanje u zavojima.

Poboljšano ubrzanje/kočenje: Smanjenjem rotacionaih (okretajućih) težina na vozilu aluminijski naplaci pružaju bolji odaziv na ubrzanje i kočenje.

Povećana čvrstoća: Povećana čvrstoća kvalitetnih aluminijskih naplaataka može značajno smanjiti deformacije naplatka/gume u zavojima. Ovo je vrlo bitno na automobilima sa niskoprofilnim gumama koji u zavojima mogu doseći i 1G.

Uspješnije hlađenje kočnica: Aluminijski naplatak je izuzetno dobar vodič topline – pospješuje odvođenje topline od kočnica – smanjujući rizik od pregrijavanja kočnica u vožnji.

Kako odabrati naplatak za vaš automobil

Dok je dizajn vrlo subjetkivan čimbenik u odabiru naplatka, postoje još dva objektivna čimbenika na koje treba obratiti pažnju:

Kvaliteta izrade: Ukoliko aluminijski naplatak ne pruža poboljšanja u črvstoći, performansama i smanjenju težinu, nije ga pametno kupovati. Prije kupovine naplatka, obavezno se raspitajte o kvaliteti proizvoda i reputaciji proizvođača.

Pravilna primjena: Da bi aluminijski naplatak davao svoj maksimum mora biti izrađen za točn određen automobil. Slijedeće mjere su bitne za točnu primjenu:

  • promjer rupa za vijke/matice: Promjer rupa za vijke/matice mjeri se zamišljenom kružnicom kroz središta tih rupa. Taj promjer mora odgovarati automobilu.
  • offset (ET): Ova mjera označava udaljenost od zamišljene središnje linije naplatka i mjesta na automobilu na koje se stavlja naplatak. Važno je se ovime ne naruši cjelina vozila. Drastično različit “offset” može narušiti stabilnost vozila i ubrzati potrošnju guma i ležajeva.
  • središnja rupa: Ovo je promjer središta naplatka. Najbolji naplaci su napravljeni tako da nasjedaju točno na glavčinu vozila. Treba izbjegavati naplatke koji se na vozilo centriraju pomoću vijaka/matica.

Odabir naplatka i gume

Najveće povećanje u stabilnosti vozila postiže se kroz pravilan odabir kvalitetnog naplatka i gume visokih performansi. Prilikom odabira takve kombinacije pažljivo proučite preporuke proizvođača vozila o dimenzijama gume i njihovoj nosivosti. Treba izbjegavati drastična odstupanja koja mogu dovesti do nepravilnog nagiba kotača, nepravilnog očitanja brzine, mogućih krivih infomacija za elektronske sustave u automobilu (ABS senzori, dotok goriva…)

Plus koncept:

Radi boljeg ponašanja na cesti i preciznijeg upravljanja, mnogi vozači se odlučuju na kupovinu kombinacije naplatak/guma koje odgovaraju konceptu “plus jedan” ili “plus dva”. Plus koncept znači da se original naplatak zamjenjuje sa naplatkom većeg promjera, a da se original guma zamjenjuje gumom manjeg bočnog profila.

Rezultat toga je smanjena visina bočnice gume, veća je kontaktna površina sa podlogom, ali se nije promjenio vanjski opseg kotača. Ovim se ne mijenjaju visina automobila, očitanje brzine, niti očitanja senzora.