Rast cjena kaučuka poskupljuje gume!!!

Glavni uzrok nedostatka guma i rasta cjena je slab rod kaučuka u Jugoistočnoj Aziji. U zemljama tradicionalnih isporučilaca ove sirovine padaju  obilne kiše, od čega biljke stradaju.

Za posljednje dve godine cjena kaučuka je porasla trostruko i premašila rekordno  poskupljenje sirovina iz 1952. godine, кada je panika na tržištu kaučuka bila izazvana opasnošću od razvoja Korejskog rata.

U 2009. godini prirodni kaučuk je poskupio za 65 %. Kao rezultat toga, najveći proizvođači guma, među kojima su kompanije Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental su već podigli cjene za  5-15% u ovoj godini. A kompanija Continental je saopštila da će početkom sledeće godine povisiti cene još za 5%.

Prema rkečima stručnjaka kompanije JD Power, bez obzira na poskupljenje kaučuka potražnja za gumama raste. Samo globalna proizvodnja automobila u 2011. godini će porasti za 10,5 %, što će dovesti do još većeg porasta potražnje za gumama.

Ekonomista Udruženja zemalja proizvođača prirodnog kaučuka Džon Džekob je izrazio zabrinutost za buduće isporuke kaučuka. On očekuje, da će se “teška situacija na tržištu zadržati do kraja 2011. g.