Samo u nekim evropskim zemljama zimske gume obavezne

Austrija:
Zimske gume generalno nisu obavezne. One ipak mogu biti zahtjevane kada na njih ukazuju na saobraćajn znaci. Na putevima sa ovakvim znacima ne može se voziti vozilima bez zimske opreme – uključujući i zimske lance. Zahtjevana dubina šare je četiri milimetra. Guma sa plićom  šarom se smatra ljetnjom gumom. Spajkovi su dopušteni na vozilima do maksimum 3.5 t; primenjena su ograničenja brzine.

Belgija / Holandija / Luksemburg:
Belgija, Holandija I Luksemburg nisu zapravo na glasu za zimske gume. Ipak, vozila treba da budu opremljena zimskim gumama: u brdovitim regijama duž njemačke granice, snjeg je gotovo neizbježan, I u drugim regijama naših suseda prema zapadu, temeperature ispod tačke smrzavanja su uobičajene zimi. Bez zimskih guma, rastojanja koja se prelaze postaju sve duža. Zimske gume nisu neophodne, spajkovi su zabranjeni.

Češka:
Ne postoji zakon po kom su obavezne zimske gume u Češkoj. Ali vožnja u zimskoj čarobnoj Češkoj bez zimskih guma nije preporučljivo, s obzirom da one obezbeđuju sigurnost pri skretanju.

Danska:
Danci nisu obavezni da imaju zimske gume, ali veliki procenat mjenja njihove gume. Gume sa spajkovima su dozvoljene, ali su prilično neuobičajene u putnom saobraćaju. Hladne temperature su dovoljan razlog za preporuku upotrebe zimskih guma prilikom putovanja u Dansku zimi.

Estonija:
Zimske gume su obavezne od 1. decembra do kraja februara. Ovaj period ipak, može da počne ranije ili da se završi kasnije,  i određuje se u skladu sa preovlađujućim zimskim uslovima. Spajkovi nisu dozvoljeni.

Finska:
U Finskoj su zimske gume obavezne od 1.decembra do kraja februara. Od 1999. ovo se odnosi i na vozila iz drugih zemalja.

Francuska:
U Francuskoj zimske gume nisu obavezne. Ipak one mogu biti obevezne za planinske puteve, kada su indicirane znacima. Zimski lanci mogu biti obavezni za neke planinske prevoje. Gume sa spajkovima mogu biti stavljene na automobile takođe (od početka novembra do kraja marta, sa ograničenjem brzine od  90 km/h van grada, 50 km/h u gradu). Automobil mora imati naljepnicu da je opremljen gumama sa spajkovima. Uprkos
činjenici da zimske gume nisu obavezne, vozači ne trebaju nikako da voze bez njih, posebno u francuskim Alpima.

Italija:
Upotreba zimskih guma nije obavezna, iako one mogu biti specifične na nekim djelovima puteva. Ne postoje regulative koje se odnose na upotrebu zimskih lanaca.  Ko god želi da vozi sa gumama sa spajkovima mora da poštuje ograničenja brzine (90 km/h izvan grada i 50 km/h u gradu). Nikada ne polazite na zimski odmor u Italiju bez zimskih guma.

Letonija:
Kao i u Finskoj, zimske gume su obavezne od 1. decembra do kraja februara u Letoniji.

Litvanija:
Zimske gume su ovde obavezne od 1. novembra do 1. aprila.

Norveška:
Strana vozila u Norveškoj nisu obavezna da imaju zimske gume, iako je to veoma preporučljivo. Za norveška vozila zimske gume su obavezne. Vozači su obavezni da vode računa o tome da su njihova vozila opremljena adekvatnim gumama za zimske uslove, dok su u nekim regijama neophodni I lanci za snjeg.

Poljska:
Ko god vozi u Poljskoj zimi, nije obavezan da ima zimske gume. Ipak, ovde gotovo da nema službe za čišćenje snega u  seoskim predelima, pa je vožnja bez pouzdanih zimskih guma veliki rizik.

Slovenija:
Zimske gume su obavezne od 15. novembra do15.marta. Ovo znači ili zimske gume ili radijalne gume sa minimalnom dubinom šare od četiri milimetara. Ali prema slovenačkom zakonu, dvije zimske gume za vozila su dovoljne. Stručanjaci ipak veoma preporučuju zimske gume za sve točkove.

Švedska:
Strana vozila nisu obavezna da imaju zimske gume u hladno doba godine ni u Švedskoj. Zimske gume su ipak obavezne za švedska vozila. Ali vožnja u zemlji sjevernih jelenova bez zimskih guma nije preporučljiva sve dok pjesak ili so nije posuta  po većini puteva.

Švajcarska:
Zimske gume generalno takođe nisu obavezne ni u Švajcarskoj. Ipak, zimske gume se preporučuju  u slučaju nesreće, koja je dokazano izazvana upotrebom ljetnjih guma, vozač može biti smatran zajedno s njima odgovoran, što sa sobom nosi značajne posledice. U ovakvim slučajevima, švajcarska polisa osiguranja obezbjeđuje samo delimično pokriće, ako i obezbjeđuje uopšte. Lanci za snjeg i klinovi koriste se po izboru. Oni mogu ipak biti obavezni prema znacima (takođe na svim točkovima vozila). Spajkovi nisu dozvoljeni na većini autoputeva u Švajcarskoj. Vozila mogu biti opremljena gumama sa spajkovima od 1. novembra do 31.marta i  moraju da poštuju ograničenja brzine 80 km/h van grada i 50 km/h u gradu. Ovo je stoga dobra ideja za upotrebu zimskih guma u Švajcarskoj.