Starost pneumatika

Proizvod snažnih tehničkih performansi, jednostavan izvana, a složenih komponenti. Proizvod koji se mora oduprijeti ekstremnim silama dok vas sigurno vodi vašim putem. Proizvod kojem je potrebno malo vaše pažnje kako bi sačuvao svoja svojstva. Proizvod koji, kao i svaki proizvod, ima svoj vijek trajanja. Što je dulje, bolje za vas. Taj vijek trajanja rezultat je nekoliko čimbenika. Osim unutarnjih kvaliteta, na njega utječu i korištenje, brzina, opterećenje i klimatski uvjeti, kao i razina tlaka zraka u pneumatiku kod postavljanja na vozilo te okolnosti pohrane dok čeka sezonsku promjenu kod trgovaca pneumaticima. Ukratko, na starenje pneumatika najviše utječu uvjeti korištenja i održavanja.
A što je s DOT-om, ta čarobna tri slova? Ta tri slova označavaju Ministarstvo prometa (Department of transport). Ministarstvo SAD-a traži ovu oznaku na svakom pneumatiku plasiranom u Sjevernoj Americi kako bi se olakšala kontrola kvalitete proizvoda korištenjem šifri kojima se utvrđuje točno vrijeme proizvodnje. Pa ipak su ta tri slova, ili brojevi koji se nalaze nakon njih, postala stvaranja zabluda vezano za starenje pneumatika. Sam datum proizvodnje ne definira starost pneumatika*.


Ako se pneumatik proizvede i isporuči u skladište u kojem je ispravno pohranjen, bez izlaganja direktnom sunčevom svjetlu ili bilo kojem ugljikovodičnom spoju između ostalih čimbenika, te recimo da ondje provede godinu dana čekajući svog vozača, starenje postaje upravo onakvo kakvo bi bilo da je korišten tri tjedna na automobilu. Dakle, biti u uporabi i na skladištu nije isto te na razinu performansi proizvoda ne utječe vrijeme provedeno na skladištu.
Michelin Group primjenjuje stroge standarde i prakse u ciklusu proizvodnje i pohrane pneumatika (smjernice se nalaze u ETRTO3) kako bi pružio istu razinu performansi i jamstva uz sve isporučene proizvode, bez obzira na datum proizvodnje.

A koje je vrijeme kada bez obzira na okolnosti trebate promijeniti svoj komplet pneumatika?
Michelinova preporuka je deset godina, čak i ako vam pneumatici nisu dosegli granicu istrošenosti. Deset godina, stvarni je vijek trajanja pneumatika, a nakon pet godina morate redovito provjeravati svoje pneumatike.
U svakom slučaju, tlak zraka u pneumatiku potrebno je mjesečno provjeravati, pa ne zaboravite paziti na te jednostavne, crne predmete – jer grupacija toliko toga ovisi o vašim pneumaticima.