Vrste auto guma

Postoje 3 osnovne vrste auto guma podijeljene prema klimi. To su ljetne auto gume, zimske auto gume, te cjelogodišnje auto gume. Svaka od te 3 vrste auto guma ima drugačije osobine.
Vrste auto guma se razlikuju prema svojem sastavu i obliku površine, a upravo te dvije osobine igraju veliku ulogu ovisno o temperaturi okoline, te same površine kojom se guma kreće.
Svaki od sljedeća 3 navedena linka vodi na stranicu ovog portala koja detaljno opisuje karakteristike navedene vrste auto gume:
Prve od tri vrste auto guma su ljetne auto gume.
Druga od tri vrste auto guma su zimske auto gume.
Treća od tri vrste auto guma su cjelogodišnje auto gume.
1.Ljetne auto gume
Ljetne auto gume i njihove osobine:
Ljetne auto gume posebno su prilagođene vožnji na temperaturi iznad 7 stupnjeva. Osim toga, ljetne auto gume dosta su tvrđe od zimskih.
Prilagođene su većim brzinama, te dužim putovanjima. Tu je još jedna veoma važna osobina koje ljetne auto gume posjeduju – one su u potpunosti prilagođene iznenadnim kišama koje su specifične za ljeto, a to je veoma važno.
Po čemu su ljetne auto gume bolje od cjelogodišnjih ?
Odgovor na ovo pitanje veoma je jednostavan: ljetne auto gume napravljene su da savršeno zadovoljavaju vozne uvjete po ljetu, dok cjelogodišnje gume prosječno zadovoljavaju vožnju po ljetnim i zimskim uvjetima. Osim toga, ljetne auto gume se sporije troše.
2.Zimske auto gume
Zimske auto gume i njihove osobine:
Zimske auto gume izrađuju se tako da čim bolje zadovoljavaju uvjete vožnje na temperaturi ispod 7 stupnjeva. Njihova je temeljna osobina što su znatno mekše u odnosu na ljetne auto gume, pa upravo zbog toga zimske auto gume bolje drže auto na cesti.
Još jedna specifičnost koju posjeduju zimske auto gume je njihova sposobnost da efikasnije odvode vodu sa puta, te tako povećavaju stabilnost auta u mokrim uvjetima.
Zimske auto gume također omogućavaju lakše i brže zaustavljanje prilikom kočenja, a to jamče dubljim šarama.
Zašto su važne zimske auto gume ?
Ako vam je važan život i zdravlje vas samih, te vaših suputnika u automobilu tada vam moraju biti važne i zimske auto gume. Nemojte se nikako voziti u zimskim uvjetima ako na svojem autu nemate zimske auto gume ili barem cjelogodišnje. Također imajte na umu da možete ugroziti živote i drugih sudionika u prometu. Sama činjenica da se zimi u prometu dogodi čak 6 puta više nesreća nego u drugim godišnjim dobima sve vam govori o tome koliko su važne zimske auto gume.
Važan savjet vezan uz zimske auto gume:
Obavezno stavite zimske auto gume na sva četiri kotača. Postavljanjem istih samo na prednje ili zadnje kotače auto vas može veoma lako zanositi na zavojima, te proklizati, te se čak ne zaustaviti na vrijeme prilikom kočenja.
Po čemu su zimske auto gume bolje od cjelogodišnjih ?
Zimske auto gume u potpunosti su prilagođene zimskim uvjetima, dok su cjelogodišnje gume istima prilagođene samo prosječno.ovo je oznaka za zimsku gumu

3. Cjelogodišnje Auto Gume

Cjelogodišnje auto gume i njihove prednosti i nedostaci:
Cjelogodišnje auto gume financijski su privlačne, jer se s njima možete voziti i po ljetu i po zimi, pa ne trebate kupovati još jedan set auto guma. Ipak, imajte na umu da cjelogodišnje auto gume nisu idealne niti za ljeto niti za zimu. One su pomalo premekane za ljeto i pretvrde za zimu. Jedan od problema koje sa sobom nose cjelogodišnje auto gume je taj što se ljeti nešto brže troše od ljetnih auto guma.
Oznaka cjelogodišnje auto gume:
Iako većina ljudi smatra da su samo cjelogodišnje auto gume označene oznakom M+S to nije točno. M+S u biti znači Mud + Snow = Blato + Snijeg. Cjelogodišnje auto gume označene su samo oznakom M+S, ali postoje i zimske auto gume koje pored M+S oznake imaju pahuljicu. Dobro pazite da se prilikom kupnje ne zabunite.
Da li se isplati kupovati cjelogodišnje auto gume ?
Cjelogodišnje auto gume koštat će vas jeftinije na početku, ali nećete njima ništa profitirati dugoročno. Kupite ih samo ako trenutačno niste pri novcu da biste kupili zimske i ljetne auto gume. Budući da nisu idealne niti za zimske, niti za ljetne uvjete, cjelogodišnje auto gume ne mogu vam niti jamčiti toliku sigurnost u vožnji. Osim toga, kao što smo već spomenuli, cjelogodišnje auto gume se i brže troše.
ps:u koliko niste razumjeli ili od prevelikog broja informacija stvorila vam se konfuzija slobodno nam se obratite ili telefonom ili emailom,mi smo tu radi vas!